BP station in Padbury to be demolished, re-built

This BP station in Padbury is going to be demolished then re-built. Picture: Martin Kennealey
This BP station in Padbury is going to be demolished then re-built. Picture: Martin Kennealey

A SERVICE station in Padbury will be demolished and replaced with a new one.

The proposal was conditionally approved at last week’s Metro North-West Joint Development Assessment Panel meeting, which will see a $2.5 million redevelopment of the BP service station on the corner of Warburton and Marmion avenues.

The application proposed a new six-pump BP station and service yard, with modifications to the existing vehicle entry and exit points and footpath, seven on-site parking bays, the removal of two on-site trees and the addition of five trees between the building and Marmion Avenue.

The applicant has also indicated their intention to include a drive-through coffee outlet as part of a future proposal.

However, that land use is not currently permitted on the site but this could change pending the outcome of the City’s draft local planning scheme currently with the WA Planning Commission for final consideration.

A meeting document said the proposal was not advertised because the use was “consistent with the applicable zoning and impacts primarily on the streetscape rather than directly on adjoining or surrounding landowners”.

It said it would “result in a high-quality built form for the site and surrounding locality, with the exception of the proposed street setback to Warburton Avenue”.

The setback requirement is for 9m, with the proposal set back at 6.05m to the service station building and 3.1m to the canopy.

The document said this was “inconsistent with the existing setbacks of surrounding and adjacent development” and it would “ adversely impact the visual amenity of the streetscape”.

It was recommended the proposal be approved with a condition of a minimum 7m setback.

However, acting specialist member successfully Fred Zuideveld moved an amendment to remove the condition.

The document said this was because “the width of the canopy facing Warburton Avenue has been reduced significantly from the existing canopy and the impact of a cantilever structure is minimal”.

The proposal was unanimously approved.