Three more silos for concrete plant in Bassendean

A concrete batching plant has received approval from the Town of Bassendean to add three more silos to its site.
A concrete batching plant has received approval from the Town of Bassendean to add three more silos to its site.

A CONCRETE batching plant on Clune Street, Bassendean, will add three 15m-high silos to its site after getting Town of Bassendean approval last week.

The silos will increase the plant’s storage facilities, providing room for an extra cement type and minimise turnaround time for cement tankers.

Community members expressed concerns at the council meeting that Keppel Holdings, which runs the batching plant, had not provided information on the chemical composition of the extra cement type and that the additional silos could allow increased production.

The plant currently has approval to produce up to 105,300 cubic metres annually.

Resident Nonie Jekabson said it was unacceptable that none of the officers questioned what the chemical composition of the additional cement type was before recommending the council allow the silos to be built. Fellow resident Jane Bremmer agreed.

“It’s not really the responsibility of councillors to be across all aspects of cement production prior to making a decision but it is the responsibility of our administration to find out the details for them so as to make an informed decision before recommending approval for an extra whopping 5m height increase on three silos,” Ms Bremmer said.

“Five metres is a massive extra height, which has the potential to affect the very landscape and sense of place of Bassendean.

“It really isn’t a credible argument to suggest that increasing these silo heights and the subsequent volume they hold will not elicit any increase in storage of hazardous material; the licence may have a limit but it’s only a ‘licence amendment’ away to change this.”

The council imposed an approval condition that the nature and safety of the extra cement type and end-of-line combustion processes be referred to the Department of Water and Environment Regulations to ensure that the product complies with the licences issued by the Department.

The plant’s application also included plans to build a toilet block in the existing workshop and adjust its carpark layout, which involves the addition of one bay and the relocation of another.

The Town has requested the plant confirm in writing that if traffic goes up, a management plan be put in place.