Bassendean Council commits to a ‘vibrant’ Old Perth Road

Bassendean Council is aiming to make Old Perth Road more vibrant.
Bassendean Council is aiming to make Old Perth Road more vibrant.

FROM parklets and planter boxes to murals, Bassendean Council has committed to making Old Perth Road more vibrant.

At its November 27 meeting, the council unanimously provided in-principle support for the draft Old Perth Road Vibrancy Framework, pending future changes made by councillors.

The council will support businesses through targeted interventions in the short-term, seek expressions of interests from artists to paint murals, and consider proposals in the mid-year budget review in 2019.

Community development director Graeme Haggart said the framework was a “guiding document” that would be changed after consulting with the community and council.

Mr Haggart said officers would start working on proposed projects in the three-month timeframe on December 4.

Councillor Sarah Quinton said the Town should engage with a consultant about play elements along Old Perth Road.

She said expert advice should also be sought after in relation to placemaking, accessibility and mobility.

PROPOSED ACTIVATION PROJECTS

Timeframe: Zero to three months

– Mural on 2 Old Perth Road

– Garden bed on the wall of 2 Old Perth Road

– Mural on the old Commonwealth Bank building

– Installation of planter boxes built by Bassendean Men’s Shed and painted by community at the monthly markets

Three to six months

– Library entrance art installation

– Community street art that converts infrastructure to art pieces

– Tree festoon lighting

– Pop-up artwork created by local artists in vacant shops

– A parklet

– Food truck event

– Reduction in all-day commuter parking and more shopper parking at the Wilson Street carpark

– Establish a Town Team Movement Group

– Signage

Six to 12 months

– Car clubs meeting point

– Consider upgrading external facade of shopfronts with aesthetic improvements consistent with vintage theme

12 to 18 months

– Create a ‘pedestrian first’ zone