Perth Council votes to redevelop of McLean Lane for alfresco dining

Empty outdoor restaurant table in Paris, France.
Empty outdoor restaurant table in Paris, France.

PERTH Council voted in favour of a redevelopment of McLean Lane to open it up for alfresco dining.

The proposed re-design of the lane, which links Murray and Wellington streets, is inspired by Bob McLean’s second-hand furniture shop, which was located in McLean Lane in the 1920s.

The key components of the enhancement are new black asphalt paving and a central drainage channel formed with granite cobblestones.

New lighting will be installed along with extensive new water and drainage works.

The belowground stairwell at the rear of the Pier Street carpark is to be demolished and removed to deter anti-social behaviour and to increase alfresco dining and event space.

The lane way will also feature artwork on the western elevation of the Pier Street carpark and a mural on the northern elevation of the Padlock Building.

The projected cost of the redevelopment is $1.2765 million.

Construction is scheduled to start after the Gasworks roof replacement in early 2017, and is expected to take about 10 weeks.

The works will be staged to minimise disruption to nearby businesses and the public.

A communications plan will be developed to ensure all stakeholders are properly notified of the works, and to deal with any specific needs concerning access during construction.