New carpark approved for St Mark’s to ease traffic congestion

An artist’s impression of the pick-up and drop-off facility.
An artist’s impression of the pick-up and drop-off facility.

A NEW carpark and pick-up and drop-off facility was conditionally approved last week for St Mark’s Anglican Community School in Hillarys to improve traffic congestion in peak times.

The carpark will include 22 bays and the pick-up and drop-off facility will accommodate 18 queuing vehicles.

As part of current road works to widen Whitfords Avenue to four lanes, a roundabout opposite Belrose Entrance is being considered, with the fourth leg to provide access to the new school development.

At the previous City of Joondalup council briefing, planning and community development director Dale Page said the proposal needed to be considered by the council, rather than be dealt with through delegated authority, because it did not meet the requirements of the City’s planning scheme.

She said a 1.9m-high retaining wall proposed on the northern boundary of the site was proposed at a nil setback, rather than the required 3m, and therefore a required 3m landscaping strip was not included.

Architect Chris Oakley said a landscaping strip would reduce the use of the school’s sports oval and believed it would “provide little public amenity” because it would be above eye-level from Whitfords Avenue.

Ms Page said the City was already landscaping the road reserve on the other side of the retaining wall, which would soften the look of the wall.

She said a pedestrian path would be constructed on the northern boundary and large trees were proposed to be planted, which would also soften the wall.

“The City doesn’t have a concern with the lack of setback and landscaping,” she said.

Mayor Troy Pickard asked if the school would object to having some “knee-height native plants” along the wall.

Mr Oakley said it had been discussed informally and he believed the school would welcome it.

At the meeting, Cr Mike Norman moved an amendment to require the school to “provide landscaping of a sufficient height and density to screen the retaining wall as viewed from Whitfords Avenue”.

It was unanimously approved.