Midland Oval precinct redevelopment: Green light for New Junction’s first open space

Stage one of New Junction, Midland.
Stage one of New Junction, Midland.

WORK on a community park in the Midland Oval redevelopment project is set to start next year after Swan Council approved design plans this week.

The park is part of the first stage of the recreational heart of the redevelopment now known as New Junction.

The new public open space will include a lawn and terraced seating, recreational areas for children and young people, trees and recognition of Midland’s heritage through art and interpretive elements.

Features for the youth area include rock climbing, a tennis practice wall and basketball half-court.

The youth zone of the park

Designs for stage 1 were developed earlier this year, before community feedback in September and October.

As a result of the consultation, the plans for the park were updated to take in suggestions and approved by the council on Wednesday.

Deputy Mayor Kevin Bailey said in a statement he was pleased to see the Midland community coming together to have their say on the final design of the park.

He said the revisions to the landscape designs included reducing the scope of an interpretive feature wall to improve sightlines for parents supervising children in the play area.

The multi-million-dollar New Junction project will provide up to 1000 homes, incorporating shopping, dining, recreational and commercial space.

The park will be constructed in stages. Stage one works, expected to start in April, will include an oval and perimeter path, terraced seating, a civic zone with tree groves and the youth space.

The City will consider public toilets in the second stage.

The City expects the master-planned precinct to attract 2000 residents and provide a variety of housing.

For more information, visit newjunction.com.au.