Mindarie $15m unit development given conditional DAP approval

Artists’ impressions of the 50-unit apartment block proposed for Alexandria View in Mindarie.
Artists’ impressions of the 50-unit apartment block proposed for Alexandria View in Mindarie.

LANEWAY congestion, garage access, bin emptying and airconditioner locations were some of the issues debated at a development assessment panel (DAP) meeting last week.

The North West Metropolitan DAP gave conditional approval for a $15 million, 50-unit development on Alexandria View, Mindarie on August 4.

Mindarie Management Pty Ltd owns the 3908sq m block overlooking Claytons Beach and the applicant, TPG Town Planning, proposed a five-storey apartment block with 10 one-bedroom units, 20 two-bedroom units and 20 three-bedroom units.

At last Thursday’s meeting, residents raised concerns about access and safety issues to existing garages near the proposed gates on Stockton Lane and increased traffic in surrounding streets.

To address sightline concerns in the laneway, the five-member panel amended the recommendation by City of Wanneroo staff to delete two of the 87 parking bays on the upper deck of parking.

They also agreed to ask the applicant and the City’s staff to discuss relocating the gate to that level so it was closer to Alexandria View.

During discussion, TPG associate Daniel Lees said they considered safety during planning and cars leaving the parking lots would do so in forward gear.

The plans included a bin storeroom adjacent to the lower level of the parking lot, accessed off Medway Lane and panel members raised concerns about how the 100 bins would be emptied.

Presiding member Karen Hyde said she was not comfortable with the architect’s suggestion a strata manager could wheel the bins into the laneway for emptying.

One condition required a waste management plan that included hiring a private contractor to empty the bins; the panel amended that to specify they would have to empty bins within the site.

A resident told the Times that neighbours were pleased the condition addressed that issue and hoped further discussions would resolve the safety issues.

Panel members were told individual apartments would have air-conditioning equipment on the balconies, which had louvered screens.

The panel added a condition requiring those to be screened from public view and fit within noise regulations.

Other conditions related to the construction management plan, choice of external building materials to break up the bulky appearance of the building and landscaping.