Panel approves development

Changes help plan get nod
Changes help plan get nod

The application was deferred at the North West Metropolitan Development Assessment Panel meeting on September 23 because the scale of the two-storey development exceeded the allowed plot ratio for the site and the proposed open space was less than required.

It had been deferred until last Thursday to allow the applicant to submit amended plans to the City of Joondalup.

Giles Harden Jones, from Harden Jones Architects, said at the meeting they had ‘taken the points raised from the deferral on board’. He said the issue of open space had been addressed and accepted by the City of Joondalup.

Joondalup planning and community development director Dale Page said the applicant had argued the voids in the building should be included as open space and though the City disagreed, the definition of open space did not exclude voids.

‘For this reason, the City reluctantly obliged to remove insufficient open space (as a reason to refuse the application),’ she said.

Mr Harden Jones said the plot ratio, which had been reduced from 0.68 to 0.66 after the deferral, ‘generally conformed’ with the deemed to comply standard of 0.6.

‘We can do no better than that,’ he said. ‘If it was brought down by 0.06, it is probably not going to make any difference to the height or scale of the proposed development.’

Objecting Lennard Street resident Victoria Richards said the 0.06 difference in plot ratio meant the building was 128sq m larger.

She said the difference in the western setback, which was proposed at 7.5m rather than the 8m deemed to comply standard, also gave an additional 45.4sq m of floor space as well as an extra 8.2sq m with the 0.2m difference in the front setback.

‘If you add those together, the developers are proposing an extra 182.14sq m by not complying with the codes,’ Ms Richards said.

‘That’s the equivalent of their current-sized one two-bedroom and two one-bedroom flats.

‘They are allowing it to be a lot larger than it should be.’

Ms Page said the applicant had reduced the plot ratio from 0.68 to 0.66 by renaming study nooks and walk-in-robes as storerooms.

‘Because storerooms are not included in plot ratio, the applicant has reduced the plot ratio without changing the building,’ she said.

‘The City maintains its original view that the proposal should meet the deemed comply standards of the codes. Because it doesn’t comply, and the applicant hasn’t done anything to further reduce the impact of the building, the application is still recommended for refusal.’

But development assessment panel member Rory O’Brien objected to the refusal, saying the application’s ‘lack of compliance was marginal’.

‘There has been no discussion about the shortage of housing and the difficulty young people have of affording housing ” and old people, too,’ he said. ‘Perth is sprawled and we need more medium density development.

‘I believe this is a good location for a development like this. It is fairly close to regional open space, beaches and facilities.’

Joondalup councillor John Chester agreed and moved an alternative motion to approve the application, which was passed three votes to two.

The application will result in four one-bedroom and 16 two-bedroom apartments being built.